1. Home
  2. Toxiinfectiile alimentare in sarcina
Toxiinfectiile alimentare in sarcina

Toxiinfectiile alimentare in sarcina

  • September 21, 2018
  • 0 Likes
  • 632 Views
  • 0 Comments

Cu siguranta iti alegi alimentele mult mai atent decat inaintea sarcinii. Chiar si asa, nu poti avea garantia ca tot ce consumi este 100% sigur, iar toxiinfectiile pot aparea oricand.

Vestea buna este ca acestea nu afecteaza sarcina, desi pot fi foarte neplacute, mai ales intr-o perioada atat de delicata.

Cum apar toxiinfectiile alimentare

Daca, dupa ce ai consumat un anumit aliment, ai simptome precum varsaturi sau diaree, este posibil sa fi facut toxiinfectie alimentara. Aceasta afectiune apare in urma consumului de alimente si bauturi contaminate cu bacterii sau virusuri.

Cel mai adesea, toxiinfectiile alimentare sunt cauzate de norovirusuri si rotavirusuri. Acestea au o perioada de incubatie de 24 – 72 de ore, ceea ce inseamna ca simptomele pot aparea intr-un interval cuprins intre una si trei zile de la consumarea unui aliment contaminat.

Nu este, insa, motiv de panica. Este foarte putin probabil ca fatul sa fie afectat de aceasta intoxicatie.

Cum tratezi o toxiinfectie alimentara

Pentru ca aceste infectii sunt, in general, virale, nu este nevoie de tratament antibiotic. De cele mai multe ori, simptomele dispar in 24 – 48 de ore. Intre timp, trebuie sa te hidratezi si sa incerci sa mananci cate putin. Incepe prin a bea multa apa, dar cu inghitituri mici. Daca nu ti-a disparut complet pofta de mancare, poti incerca sa mananci putina supa. Sunt indicate si alimente bogate in carbohidrati, cum ar fi paine, covrigei, orez, cartofi, paste fainoase. Evita mancarurile grele si pe cele condimentate.

Dupa disparitia completa a simptomelor, mananca iaurt cu probiotice. Consumul zilnic al acestui tip de iaurt ajuta sistemul digestiv sa-si reia functionarea normala.

Important de stiut! Oricat de rau te-ai simti, nu lua niciun medicament fara recomandarea medicului!

In ce situatii trebuie sa apelezi la medic

In cele mai multe cazuri, simptomele toxiinfectiei alimentare dispar complet daca respecti recomandarile de mai sus. Totusi, prezinta-te urgent la medic daca te afli intr-una dintre urmatoarele situatii:

  • Nu observi nicio ameliorare in decursul a 48 de ore;
  • Varsaturile nu se opresc;
  • Ai un nivel ridicat de deshidratare: ai gura uscata, ametesti, ai temperatura crescuta, iar urina este inchisa la culoare;
  • Ai varsaturi cu sange sau scaun cu sange.

Cum ii protejezi pe cei din casa

Pentru a nu transmite virusul celor cu care intri in contact, in special membrilor familiei, tine cont de urmatoarele recomandari:

  • Spala-ti bine mainile cu apa si sapun dupa folosirea toaletei;
  • Evita sa gatesti. Ideal ar fi sa astepti 48 de ore de la disparitia completa a simptomelor pana sa intri in bucatarie si sa te apuci de gatit. Daca este neaparata nevoie sa faci mancare in rastimpul in care prezinti simptome, spala-ti foarte bine mainile inainte de a atinge alimentele;
  • Ai grija sa nu foloseasca si altii vesela sau tacamurile folosite de tine;
  • Dezinfecteaza zilnic toaleta, robinetul bazinului, manerul usii de la baie si alte obiecte din baie cu care ceilalti membri ai familiei ar putea intra in contact;
  • Nu folosi acelasi prosop pe care-l folosesc si celelalte persoane din casa;
  • Spala-ti hainele separat de hainele celorlalti membri ai familiei, ideal la o temperatura foarte ridicata.
  • Share: