Tot ce trebuie sa stii despre crampele menstruale
- June 17, 2021
- 0 Likes
- 693 Views
- 0 Comments
In termeni medicali, crampele menstruale poarta numele de „dismenoree” si se definesc ca fiind dureri de intensitate moderata, resimtite in abdomenul inferior. Ele pot aparea atat in timpul menstruatiei, cat si inainte.
Intensitatea crampelor menstruale difera mult de la o femeie la alta. In timp ce unele femei au doar un disconfort usor, altele abia daca isi pot continua activitatile zilnice.
Adesea, dismenoreea puternica este cauzata de endometrioza sau de fibroame uterine. In aceste cazuri, tratarea cauzei duce la diminuarea crampelor menstruale. Crampele obisnuite, care nu sunt cauzate de o afectiune anume, tind sa se diminueze odata cu inaintarea in varsta si mai ales dupa nastere.
Care sunt simptomele dismenoreei
Evident, este vorba de dureri in abdomenul inferior. Acestea pot fi surde sau intense, iar in general se manifesta sub forma de crampe. Durerea incepe sa fie resimtita cu doua-trei zile inaintea menstruatiei, se acutizeaza in primele 24 de ore ale menstruatiei si tinde sa dispara in urmatoarele zile. Durerea poate sa radieze spre spate, in zona lombara, sau spre coapse.
Pe langa aceste simptome, unele femei mai acuza:
- Stari de greata si voma;
- Ameteli;
- Scaune moi;
- Transpiratie.
Care sunt cauzele crampelor menstruale
In timpul menstruatiei, uterul se contracta pentru a facilita expulzarea endometrului (mucoasa care captuseste uterul). Aceste contractii sunt declansate de prostaglandine, hormoni cu rol important in aparitia inflamatiei si senzatiei de durere. Nivelul ridicat de prostaglandine din organism se face raspunzator de crampele menstruale mai puternice.
Daca dismenoreea e atat de grava incat te impiedica sa iti continui activitatile zilnice, este important sa consulti un medic. Crampele menstruale foarte puternice pot fi provocate de diverse afectiuni ginecologice, de exemplu:
- Endometrioza, care apare atunci cand endometrul (mucoasa uterina) se dezvolta si in afara uterului, cel mai frecvent in trompele uterine, in ovare sau chiar in cavitatea abdominala.
- Adenomioza, care apare atunci cand endometrul se dezvolta in peretii uterului;
- Boala inflamatorie pelvina, o afectiune a aparatului genital, cauzata de bacterii transmise pe cale sexuala;
- Stenoza de col uterin, o afectiune in care deschiderea colului uterin este atat de mica incat impiedica circulatia normala a fluxului menstrual, provocand o presiune dureroasa in uter.
De ce unele femei au crampe menstruale si altele nu
Deocamdata nu se stie cu exactitate de ce unele femei au crampe foarte usoare sau deloc, in timp ce altele au crampe puternice, desi sunt sanatoase. In general, dismenoreea este mai puternica la femeile sub 30 de ani si la cele care nu au fost niciodata insarcinate. Mai poti avea crampe menstruale foarte dureroase daca:
- Ai intrat la pubertate devreme (in jurul varstei de 11 ani sau mai devreme);
- Ai un ciclu neregulat sau sangerari menstruale abudente;
- Femeile din familia ta au sau au avut si ele crampe dureroase;
- Suferi de depresie sau anxietate;
- Esti fumatoare.
Din fericire, crampele menstruale, chiar si atunci cand sunt foarte dureroase, nu pot duce la complicatii decat daca sunt legate de afectiuni precum endometrioza sau boala inflamatorie pelvina. In timp ce endometrioza poate duce la infertilitate, boala inflamatorie pelvina poate avea drept urmare sarcina extrauterina.
Cum tratezi crampele menstruale
In general, crampele cedeaza la tratamentul cu antiinflamatoare nesteroidiene, de exemplu ibuprofen. Acestea se iau in doze regulate, cu o zi inainte de debutul menstruatiei pentru a tine sub control durerile. Daca, in cazul tau, calmantele nu sunt de ajuns, medicul iti poate recomanda:
- Anticonceptionale, care impiedica ovulatia, astfel ca nu vei mai avea menstruatie, deci nici dureri;
- Interventia chirurgicala, in cazul in care crampele sunt provocate de endometrioza, fibroame sau polipi.
De asemenea, un stil de viata sanatos poate reduce semnificativ intensitatea crampelor menstruale. Odihna suficienta si o activitate fizica regulata, oricat de usoara, pot ameliora considerabil durerea.
Totodata, de-a lungul perioadei in care persista durerea menstruala, fa bai fierbinti si aplica-ti comprese calde pe abdomen.