Testul TORCH se realizeaza in primul trimestru pentru a depista o serie de infectii care sunt asimptomatice pentru mama, dar care pot avea consecinte grave pentru fat.
Ce este testul TORCH
Denumirea testului vine de la principalele infectii pe care le depisteaza:
- T – toxoplasmoza;
- O (others) – alte infectii – sifilisul, hepatita B, enterovirusul, virusul Epstein-Barr, virusul varicelo-zosterian, parvovirusul B19;
- R – rubeola;
- C – citomegaloviroza;
- H – herpesul.
Multe din aceste infectii sunt foarte usoare sau chiar trec neobservate la un adult sanatos, inclusiv la gravide, asa ca mama se poate imbolnavi fara sa-si dea seama. In schimb, sunt periculoase pentru fat putand duce la afectiuni grave sau chiar la moarte fetala.
Profilul TORCH arata valorile anticorpilor Ig G si Ig M pentru fiecare din virusurile mentionate. O valoare mare a Ig M sugereaza o infectie activa, pe cand o valoare mare a Ig G arata ca a existat o infectie in trecut, ceea ce inseamna ca s-au format anticorpi, deci femeia este imuna.
Cand se face testul TORCH
In mod ideal, profilul TORCH se stabileste in perioada preconceptiei. Astfel, medicul iti va putea recomanda vaccinuri daca este nevoie. In unele cazuri, analiza se repeta in primul trimestru pentru a vedea cum au evoluat valorile anticorpilor si daca ele sugereaza vreo infectie activa.
Daca nu ai facut testul inainte de sarcina, medicul ti-l va recomanda in primul trimestru.
Ce inseamna daca testul TORCH este pozitiv
Daca testul este pozitiv pentru vreuna din infectii, adica exista o infectie activa la mama, asta nu inseamna neaparat ca si fatul a fost infectat. Medicul iti poate recomanda o amniocenteza pentru a vedea daca infectia a ajuns la el. In unele cazuri, ginecologul poate recomanda intreruperea sarcinii.
Simptomele sindromului TORCH
Se vorbeste despre un sindrom TORCH pentru ca infectiile incluse sub aceasta denumire pot avea efecte si simptome comune. Totusi, fiecare boala poate avea si urmarile sale specifice.
Toxoplasmoza are efecte grave in primul trimestru: hidrocefalie, hepatosplenomegalie, calcifieri cerebrale. Aceste afectiuni ale fatului pot fi depistate ecografic si asociate, apoi, cu rezultatul pozitiv pentru toxoplasmoza.
Rubeola este una din bolile copilariei, o infectie usoara pentru un copil sanatos, insa pentru fat poate fi un pericol major. Ea poate duce la malformatii ale creierului si plamanilor, cataracta, surditate. Din fericire, exista vaccin, dar acesta nu se poate face in timpul sarcinii. De aceea este indicat sa faci testul TORCH inainte de a incerca sa ramai insarcinata.
Citomegaloviroza trece neobservata in afara sarcinii, fiind asimptomatica. Insa, din nou, pericolul este major la gravide, putand aparea avortul spontan sau moartea fetala. Din pacate, acest virus este unul care se poate reactiva la mult timp dupa infectia initiala. Asadar, daca ai avut infectia in trecut, nu inseamna ca acum esti ferita de probleme.
Herpesul este, de asemenea, o infectie ce persista toata viata si se poate reactiva. Din fericire, virusul herpetic se transmite rareori catre fatul din uter. Infectia copilului are loc in timpul nasterii, daca mama are un herpes genital activ.