1. Home
  2. Sumarul de urina in sarcina. Ce probleme poate sa indice
Sumarul de urina in sarcina. Ce probleme poate sa indice

Sumarul de urina in sarcina. Ce probleme poate sa indice

  • September 19, 2018
  • 0 Likes
  • 878 Views
  • 0 Comments

O analiza banala, asa cum este sumarul de urina, poate fi extrem de importanta in sarcina. Ea indica nu numai probleme ale vezicii urinare si rinichilor, ci si boli mai grave, precum diabetul gestational sau preeclampsia.

In general, medicii recomanda un sumar de urina la primul control prenatal, apoi iti cer sa il repeti periodic, pe parcursul sarcinii.

De ce e important sa faci sumarul de urina

In primul rand, pentru a afla care este nivelul de glucoza din urina. Un nivel mare poate fi un semn al diabetului gestational, mai ales dupa saptamana 20 de sarcina. Aceasta boala se manifesta prin stari de oboseala, sete permanenta si scadere in greutate.

Daca ai in urina un nivel crescut de proteine, acesta poate fi semn de boala renala. In ultimul trimestru de sarcina, prezenta proteinelor in urina, insotita de tensiunea arteriala crescuta, poate semnala o preeclampsie.

Daca exista simptome ale unei infectii urinare – durere in abdomenul inferior, urinari frecvente, durere la urinare – medicul poate cere si o urocultura, analiza care depisteaza bacteriile in urina. Daca ele sunt prezente, ti se va recomanda un antibiotic. Infectiile urinare tratate la timp si corespunzator nu sunt periculoase pentru sarcina.

Cum se recolteaza corect urina

Pentru a fi sigura ca rezultatele sunt concludente, trebuie sa recoltezi corect proba de urina. De ce trebuie sa tii cont:

  • Asigura-te ca zona vaginala este curata, spalata din abundenta cu apa si sapun, pentru ca urina sa nu fie contaminata cu secretii vaginale;
  • Proba de urina se va lua mereu din jetul mijlociu. Va trebui sa urinezi putin in toaleta la inceput si abia apoi sa iei proba. Urina finala nu este nici ea indicata ca proba;
  • Urina pentru analize trebuie depozitata intr-un recipient steril, pe care fie il primesti de la medic, fie il poti achizitiona de la farmacie. Proba trebuie sa ajunga la un laborator de analize in cel mult doua ore de la recoltare.
  • Share: