1. Home
  2. Primul stadiu al travaliului. Dilatarea colului
Primul stadiu al travaliului. Dilatarea colului

Primul stadiu al travaliului. Dilatarea colului

  • September 21, 2018
  • 0 Likes
  • 525 Views
  • 0 Comments

Odata declansata prima faza a travaliului, doar cateva ore te mai despart de marea intalnire cu bebelusul tau. Pana atunci, vei experimenta o serie de stari si senzatii noi, mai ales daca esti la prima nastere.

Procesul nasterii se desfasoara in trei stadii. Primul dintre ele este dilatarea colului uterin. El debuteaza cu aparitia primelor contractii uterine regulate si dureaza pana la dilatatia completa a colului, adica pana in momentul in care acesta are diametrul de 10 centimetri.

Daca esti la prima nastere, dilatarea completa poate dura intre 8 si 12 ore. Daca nu esti la prima nastere, aceasta se poate intinde pe durata a sase – opt ore.

Dilatarea colului se face in trei faze distincte:

  1. Faza latenta dureaza pana in momentul in care dilatatia colului ajunge la trei centimetri. In acest timp, contractiile sunt usoare, neregulate, dar se intensifica treptat, iar intervalele dintre ele se scurteaza. Contractiile din aceasta faza sunt asemanatoare crampelor menstruale. Ele pot dura 40 – 45 de secunde, cu pauze ce pot tine intre cinci minute si 30 de minute. Totodata, apare senzatia de presiune la nivelul zonei pelvine si se poate produce ruperea membranelor;

Tot ce ai de facut este sa te relaxezi. Fa o baie calduta, asculta muzica relaxanta, roaga-ti partenerul sa-ti faca un masaj usor, fa exercitii de respiratie, mananca gustari usoare si bea multe lichide.

Nu este necesar sa te grabesti spre maternitate. Este de preferat ca aceasta faza s-o petreci in linistea casei tale.

  1. Faza activa este faza cu cea mai rapida dilatatie a colului si poate dura aproximativ cinci ore in cazul gravidelor care nasc pentru prima data si doua – trei ore in cazul celor care nu sunt la prima nastere. In timpul acestei faze, dilatatia ar trebui sa ajunga la opt – noua centimetri. Contractiile vor fi mai puternice, vor dura pana la 60 de secunde, iar pauzele dintre ele se vor scurta la trei – cinci minute. Este posibil sa elimini dopul gelatinos care a protejat fatul pe parcursul celor noua luni. Daca membranele nu s-au rupt inca din faza latenta, cu siguranta acest lucru se va intampla in faza activa;

Este momentul sa pleci spre maternitate. Practica tehnici de respiratie, relaxeaza-te intre contractii si schimba-ti pozitia cat poti de des. Nu uita sa bei multa apa.

Daca ai optat pentru anestezie epidurala, aceasta iti va fi administrata in decursul acestei faze.

  1. Faza de tranzitie este cea mai scurta faza a travaliului, dar si cea mai solicitanta. Aceasta dureaza intre 30 de minute si doua ore, timp in care dilatatia colului ar trebui sa progreseze si sa ajunga pana la 10 centimetri. In timpul acestei faze, contractiile vor deveni lungi, intense si vor dura 60-90 de secunde, pauzele dintre ele fiind de 30 de secunde pana la doua minute. In aceasta faza poti experimenta frisoane, bufeuri, greata, voma. Nu te panica! Sunt manifestari absolut normale.

In faza de tranzitie, vei simti nevoia sa impingi, nevoie pe care trebui sa o comunici imediat personalului medical care te asista. Nu impinge decat daca medicul sau moasa si-au dat acordul, dupa ce, in prealabil, au constatat ca dilatatia colului este maxima. In caz contrar, te poti confrunta cu rupturi ale colului sau cu necesitatea unei epiziotomii.

Din acest moment, esti pregatita pentru intrarea in stadiul doi al travaliului, expulzia fatului.

  • Share: