1. Home
  2. Paracetamolul la bebelusi. Atentie la supradozaj
Paracetamolul la bebelusi. Atentie la supradozaj

Paracetamolul la bebelusi. Atentie la supradozaj

  • June 24, 2021
  • 0 Likes
  • 1447 Views
  • 0 Comments

Paracetamolul se administreaza adesea bebelusilor pentru a combate durerea sau febra. Medicamentele care contin aceasta substanta se elibereaza fara reteta si de aceea parintii le considera sigure. Putini stiu cat de periculoase sunt dozele prea mari si cat de usor poate sa apara supradozajul.

Ce se intampla in cazul unei supradoze de paracetamol la bebelusi

Cand bebelusul primeste o doza prea mare de paracetamol, ficatul lui nu poate sa o proceseze corespunzator, drept urmare poate sa fie grav afectat. Simptomele – varsaturi, greata, durere abdominala, letargie – pot sa apara in primele 24 de ore de la administrarea medicamentului. 

Daca crezi ca bebelusul tau ar fi putut primi o supradoza de paracetamol suna la 112. Sau mergi cu copilul la camera de garda si ia cu tine recipientul medicamentului. La spital, supradozajul se trateaza cu un antidot, care este administrat dupa ce se face o analiza pentru a vedea care e nivelul de paracetamol din sangele copilului. 

Cum apare supradozajul

E o situatie care apare mai des decat ai crede. 

Din graba, unii parinti citesc gresit instructiunile de pe recipient, masoara gresit medicamentul sau ii dau copilului doua doze una dupa alta. Uneori, fara sa stie, altcineva din familie tocmai i-a dat tratamentul. 

Alteori se intampla ca parintii sa administreze copilului mai multe medicamente cu nume diferite fara sa stie ca toate contin paracetamol. De aceea este important sa folosesti doar medicamentele prescrise de medic si recomandate de farmacist, exact in dozele care au fost mentionate. 

Exista si cazuri cand copilul gaseste recipientul cu paracetamol si inghite medicamentul pentru ca e bun la gust sau il confunda cu altceva. 

Asadar, pentru a preveni supradozele de paracetamol:

  • Administreaza-i bebelusului paracetamol numai la recomandarea pediatrului si doar in dozele prescrise;
  • Citeste cu atentie prospectul medicamentului si urmeaza instructiunile legate de dozaj. Asta inseamna ca trebuie sa stii exact greutatea bebelusului; 
  • Nu adauga medicamente la schema de tratament prescrisa de medic. 
  • Nu ii da copilului medicamente pentru adulti;
  • Pentru a masura medicamentul, foloseste intotdeauna unitatea de masura pe care o gasesti in cutie. Nu masura paracetamolul lichid cu lingurita!
  • Pastreaza toate medicamentele intr-un loc in care copilul nu poate ajunge. 

Important de stiut! In Romania, paracetamolul se gaseste in multe medicamente, siropuri sau supozitoare, destinate bebelusilor. Panadol Baby, Bioflu Baby, Coldrex Junior, Eferalgan, Paracetamol ATB sunt doar cateva dintre ele.  Nu te lasa pacalita de numele sub care este vandut medicamentul si cere intotdeauna sfatul medicului inainte de a-i administra copilului un anumit tratament.