1. Home
  2. Nasterea vaginala dupa cezariana
Nasterea vaginala dupa cezariana

Nasterea vaginala dupa cezariana

  • September 21, 2018
  • 0 Likes
  • 620 Views
  • 0 Comments

Daca ai nascut primul copil prin cezariana, iar acum esti insarcinata cu al doilea, trebuie sa stii ca nasterea naturala este posibila si, de cele mai multe ori, decurge fara probleme. Insa exista anumite conditii pe care trebuie sa le indeplinesti si exista, evident, riscuri, atat pentru mama, cat si pentru fat.

Cat de mare este riscul de ruptura uterina

Cel mai important risc in cazul unei nasteri vaginale dupa cezariana este acela de ruptura uterina. Daca ai mai avut o nastere prin cezariana cu incizie joasa tranversala, riscul este intre 0,2% si 1,5%.

Dupa cele mai noi studii, o nastere vaginala dupa cezariana ar fi mai sigura decat o cezariana repetata. Iar daca ai la activ mai mult de o cezariana, nasterea vaginala este la fel de sigura ca si in cazul femeilor care au o singura cezariana.

Ce este ruptura uterina

Este exact ceea ce spune denumirea: peretele uterin se rupe pe locul unde se afla cicatricea de la incizia operatiei de cezariana. Este o complicatie grava atat pentru mama, cat si pentru fat si necesita interventie chirurgicala de urgenta, hemoragia fiind puternica.

Este posibila si o ruptura incompleta sau asimptomatica, atunci cand cicatricea de la cezariana se intinde mult, peretele uterin se subtiaza, dar nu se separa complet. In acest caz, asa-zisa ruptura se vindeca de la sine si nu necesita interventie chirurgicala.

Ce conditii trebuie indeplinite ca sa poti naste natural dupa cezariana

Aproximativ 90% dintre gravidele care au la activ nasteri prin cezariana sunt candidate la o nastere naturala, insa exista anumite conditii de indeplinit.

In primul rand, conteaza foarte mult tipul de incizie care ti s-a facut la prima cezariana si este posibil ca cicatricea pe care o vezi pe abdomen sa nu coincida cu cea de pe uter. Pentru cezariana se folosesc incizii transversale (din stanga abdomentului catre dreapta) si verticale (de sus in jos). Daca ai cicatrice verticala, in mod sigur nu vei fi candidata la nastere vaginala dupa cezariana pentru ca riscul de ruptura uterina este mai mare.

In al doilea rand, trebuie sa ai o stare de sanatate buna si o sarcina fara complicatii daca vrei sa incerci o nastere naturala. Medicul nu iti va permite sa nasti natural daca:

  • Ai multe kilograme in plus (indicele de masa corporala este peste 30);
  • Suferi de preeclampsie;
  • Ai peste 35 de ani;
  • Fatul este foarte mare;
  • Cezariana a avut loc cu mai putin de 19 luni in urma.

La toate acestea se adauga si celelalte complicatii ale sarcinii care reprezinta indicatie de cezariana la orice gravida: placenta praevia, prezentatia pelviana, herpesul genital activ, etc.

Important de stiut! Daca vrei sa nasti natural dupa cezariana, trebuie sa gasesti si un medic obstetrician dispus sa te asiste. Nu toti doctorii sunt de acord cu o asemenea alegere, considerand ca riscul este prea mare.