1. Home
  2. Medicamentele in timpul alaptarii
Medicamentele in timpul alaptarii

Medicamentele in timpul alaptarii

  • June 24, 2021
  • 0 Likes
  • 893 Views
  • 0 Comments

Daca iti alaptezi copilul timp de cel putin sase luni, asa cum este recomandat, e imposibil sa nu apara o situatie in care trebuie sa iei un medicament sau chiar sa faci un tratament mai complex, cu o combinatie de mai multe substante. Iata cum este afectat laptele tau in acest caz.

Ce medicamente ajung in laptele matern?

Aproape toate medicamentele pe care le ia mama, ajung in lapte, intr-o masura mai mica sau mai mare. Insa cele mai multe substante vor trece in lapte in cantitati mici, astfel ca bebelusul nu va fi afectat. Desigur, exista si exceptii, astfel ca orice medicament pe care il iei trebuie sa treaca prin filtrul medicului pediatru. 

Conteaza varsta copilului?

Da, varsta copilului conteaza atunci cand medicul decide daca sa iti administreze sau nu un anumit medicament. Dar nu este singurul factor de care va tine cont. Nou-nascutii, bebelusii prematuri sau cei cu probleme de sanatate (mai ales daca le sunt afectati rinichii) au un risc mai mare de efecte adverse.

In schimb, bebelusii sanatosi care au implinit sase luni au un risc scazut de efecte secundare, caci organismul lor poate sa proceseze si sa elimine substantele din medicamente. Daca bebelusul are peste un an, probabil ca sanii tai produc deja mai putin lapte, astfel ca cel mic va primi cantitati neglijabile din medicamentul pe care il iei. 

La fel, medicamentele folosite in primele doua zile dupa nastere, vor ajunge la bebelus in cantitate foarte mica, deoarece si laptele produs de mama este, deocamdata, foarte putin. 

Cand trebuie sa intrerupi alaptatul

Cele mai multe medicamente sunt sigure in timpul alaptarii. Iar daca suferi de o boala cronica, beneficiile tratamentului administrat sunt, in general, mai mari decat riscurile la care este supus bebelusul. 

Totusi, exista unele substante care pot fi periculoase pentru un copil mic. In acest caz, exista mai multe rezolvari:

  • – Medicul iti va gasi un tratament alternativ, care are efecte similare pentru tine, dar il afecteaza mai putin pe bebelus;
  • – Medicul te va invata cum si cand sa alaptezi ca sa reduci cantitatea de substanta pe care i-o transmiti bebelusului;
  • – Ti se va recomanda sa intrerupi alaptatul temporar sau permanent, in functie de durata tratamentului.

Daca tratamentul nu este de durata si inceperea lui poate fi amanata, vei putea sa folosesti pompa de san pentru a obtine o cantitate de lapte curat, fara medicamente, pe care sa o pui la pastrat. Dupa ce incepi tratamentul, va trebui sa folosesti in continuare pompa, ca sa nu se opreasca productia de lapte, insa laptele obtinut va trebui aruncat. 

Foarte rar se intampla ca medicul sa recomande intarcarea bebelusului din cauza unui tratament pe care trebuie sa-l faca mama. 

Ce medicamente poti sa iei atunci cand alaptezi

Pentru oricare din problemele minore cu care s-ar putea confrunta o mama, se gasesc medicamente pe care si le poate administra in siguranta in timp ce alapteaza. 

Te sfatuim sa ceri acordul medicului tau inainte de a lua orice medicament nou. In general sunt considerate sigure aceste medicamente:

  • – Pentru dureri, febra, raceala: paracetamol, ibuprofen.
  • – Antifungice: clotrimazol, fluconazol.
  • – Antibiotice: penicilinele, cefalosporinele.
  • – Pentru alergii: loratadina.
  • – Decongestionante: pseudoefedrina. Se foloseste cu grija deoarece poate diminua producatia de lapte. 

Contraceptivele orale in timpul alaptarii

In mod normal, ovulatia nu apare in primele sase luni de la nastere, daca alaptezi exclusiv si frecvent, inclusiv in timpul noptii cel putin o data. 

Insa daca alaptezi mai rar, la sase saptamani dupa nastere este posibil sa iti reiei ciclul menstrual normal, deci poti ramane insarcinata. De aceea este indicat sa vorbesti cu medicul tau despre contraceptie. El iti va recomanda, probabil, sa incerci o metoda contraceptiva de bariera, de exemplu prezervativul sau diafragma. 

Insa daca tii neaparat sa iei pilula contraceptiva, trebuie sa stii ca ea nu afecteaza bebelusul. Singura problema ar fi ca anticonceptionalele care contin doze mari de estrogen pot sa reduca productia de lapte. Cele care contin doar progesteron nu au acest efect, insa reactiile secundare resimtite de mama vor fi mai intense. 

Medicamentele homeopate si naturiste in timpul alaptarii

In general, medicamentele homeopate si naturiste nu sunt periculoase pentru copilul alaptat. Dar exista si exceptii. Din pacate, studiile privind efectele plantelor asupra alaptarii sunt foarte putine asa ca e posibil ca nici medicul tau sa nu-ti poate spune ce e sigur si ce nu. 

De aceea, este indicat sa te limitezi la consumul de ceaiuri din plante cunoscute si sa eviti medicamentele naturiste deoarece ele pot contine substante periculoase in concentratii mari. 

  • Share: