1. Home
  2. Diareea la bebelusi
Diareea la bebelusi

Diareea la bebelusi

  • June 25, 2021
  • 0 Likes
  • 1109 Views
  • 0 Comments

Scaunele bebelusilor sunt, in mod normal, destul de moi, asa ca e mai greu sa-ti dai seama cand e vorba de diaree. Atunci cand observi scaune apoase sau care sunt neobisnuite pentru copilul tau e indicat sa contactezi pediatrul, mai ales daca exista si semne de infectie.  

Cum este scaunul normal al bebelusului. Cum recunosti scaunele diareice

La sugarii alaptati, scaunul poate sa apara dupa fiecare masa si, in mod normal, este galben deschis, moale sau chiar aproape lichid si poate contine bucati tari care arata ca niste seminte. 

La bebelusii hraniti cu lapte praf scaunele au consistenta untului de arahide iar la culoare variaza de la galben deschis pana la maroniu. 

Pe masura ce copilul creste, va avea scaune mai rar. Nu trebuie sa te ingrijorezi daca scaunul capata o nuanta verzuie. In schimb este cazul sa consulti pediatrul daca scaunele devin albicioase, negre sau contin sange, daca au consistenta argilei, sunt apoase, contin mucus sau devin tari si uscate. 

Daca apare un scaun mai moale ca de obicei sau chiar apos, nu se poate vorbi despre diaree. Este normal ca, uneori, consistenta sa se schimbe. Putem vorbi despre diaree la un sugar daca el are mai multe scaune lichide intr-o zi. 

Ce simptome pot insoti diareea la bebelusi 

Bebelusii sub trei luni cu scaune diareice trebuie consultati imediat de pediatru. Dupa trei luni, bebelusii trebuie dusi imediat la medic daca au diaree insotita de urmatoarele simptome:

  • – Varsaturi;
  • – Febra 38 de grade Celsius sau mai mult;
  • – Stare de agitatie sau, din contra, apatie;
  • – Semne de deshidratare – gura uscata, plans fara lacrimi, lipsa urinei timp de trei ore sau mai mult.

Important de stiut! Nu incerca sa tratezi acasa copilul in caz de diaree si varsaturi. Deshidratarea este un pericol real pentru bebelusi. In plus, diareea ar putea fi semnul unei infectii, caz in care nu va trece fara tratament adecvat. Controlul la medic si administrarea tratamentului prescris de acesta sunt obligatorii pentru sanatatea bebelusului.

Ce este de facut daca bebelusul are diaree

Diareea cauzata de o infectie virala poate sa dureze cateva zile, timp in care bebelusul va avea o stare generala proasta, va plange mai mult si va fi agitat. Daca este vorba de un copil sanatos, isi va reveni rapid, iar pediatrul iti va recomanda doar sa previi deshidratarea. Pentru bebelusii alaptati la san, laptele mamei este suficient pentru hidratare. Celor hraniti cu lapte praf li se poate da o bautura speciala care contine electroliti si zahar. 

Diareea cauzata de o infectie bacteriana necesita neaparat tratament medicamentos care poate fi recomandat numai de pediatru. 

  • Share: