1. Home
  2. De ce e important sa-ti masori tensiunea arteriala
De ce e important sa-ti masori tensiunea arteriala

De ce e important sa-ti masori tensiunea arteriala

  • September 19, 2018
  • 0 Likes
  • 692 Views
  • 0 Comments

Hipertensiunea arteriala este unul din semnalele de alarma in timpul sarcinii deoarece poate semnala probleme grave precum preeclampsia si poate provoca anumite complicatii, precum desprinderea de placenta. Simptomele hipertensiunii nu sunt intotdeauna evidente. De aceea este important sa-ti verifici periodic tensiunea arteriala in timpul sarcinii.

Ce este hipertensiunea arteriala

Tensiunea arteriala este puterea cu care sangele impinge in peretii vaselor de sange. Aceasta este mai mare atunci cand muschiul inimii se contracta si impinge sangele (tensiune sistolica) si mai mica atunci cand muschiul inimii se relaxeaza (tensiune diastolica). De aceea valoarea tensiunii arteriale se exprima sub forma a doua numere, de exemplu 120/80 milimetri coloana de mercur (mmHg).

Vorbim de hipertensiune de grad I atunci cand tensiunea sistolica este intre 130 si 139 mmHg, iar cea diastolica e intre 80 si 89 mmHg. Se considera hipertensiune de grad II cand tensiunea sistolica depaseste 140 mmHg, iar cea diastolica e de peste 90 mmHg.

Atunci cand tensiunea sistolica se situeaza intre 120 si 129 mmHg, iar cea diastolica ramane sub 80 mmHG, inseamna ca ai o tensiune ridicata, care se poate transforma usor in hipertensiune daca nu se iau masuri.

Care sunt simptomele atunci cand ai hipertensiune arteriala

Tensiunea arteriala poate ajunge la valori foarte mari fara sa existe simptome. La persoanele cu hipertensiune cronica, atat barbati, cat si femei, pot trece ani de zile fara sa apara simptome, timp in care hipertensiunea produce complicatii. Este valabil si la gravide. De aceea este atat de important sa iti masori periodic tensiunea arteriala.

In cazuri de hipertensiune grava, pot aparea simptome precum vertij, tulburari de vedere, pierderea cunostintei si chiar convulsii.

Ce inseamna daca ai tensiunea mare in timpul sarcinii

Exista mai multe cauze posibile:

  • Hipertensiunea cronica este cea care a existat si inainte de sarcina sau care a aparut inainte de saptamana 20.
  • Hipertensiunea indusa de sarcina apare dupa saptamana 20 si poate duce la preeclampsie. In acest caz, nu exista proteine in urina si nici alte semne de complicatii la nivelul altor organe.
  • Hipertensiunea cronica cu preeclampsie suprapusa. La femeile care au avut hipertensiune inainte de sarcina, aceasta se poate agrava pe masura ce trec saptamanile. Pot sa apara proteine in urina sau alte complicatii ale tensiunii ridicate.
  • Preeclampsia – daca tensiunea a crescut mult dupa saptamana 20 si este asociata cu simptome de complicatii la nivelul organelor (rinichi, ficat, creier). Preeclampsia netratata poate duce la complicatii fatale atat pentru mama, cat si pentru fat.

Care sunt complicatiile hipertensiunii in sarcina

Poate te intrebi de ce este atat de grav sa ai tensiunea marita, avand in vedere ca atat de multi oameni traiesc ani de zile cu aceasta afectiune, fara sa aiba nicio problema evidenta. Ei bine, in timpul sarcinii, exista mai multe complicatii posibile si toate sunt foarte periculoase pentru mama si fat:

  • Decolarea de placenta. Preeclampsia mareste riscul ca placenta sa se desprinda de peretele uterului, ceea ce poate duce la pierderi masive de sange;
  • Restrictia de crestere intrauterina. Atunci cand mama are tensiune mare, la fat ajunge o cantitate prea mica de sange, deci el nu primeste toti nutrientii si tot oxigenul de care are nevoie. Drept urmare, fatul nu se poate dezvolta normal;
  • Nastere prematura. Atunci cand tensiunea este foarte mare, viata mamei poate fi pusa in pericol, ceea ce ii forteaza pe medici sa grabeasca nasterea, chiar daca fatul nu este inca gata sa respire singur;
  • Complicatii la nivelul organelor materne. Hipertensiunea netratata poate sa afecteze creierul, inima, plamanii, rinichii, ficatul, iar in cazurile grave poate chiar sa fie fatala.

Ce este de facut daca mama are hipertensiune

Exista medicamente pentru hipertensiune care sunt permise in sarcina si, daca esti diagnosticata cu aceasta afectiune, este foarte important sa iei tratamentul prescris de medic. Acesta va alege medicamentul cel mai sigur pentru tine si iti va recomanda doza optima, pe care trebuie neaparat sa o respecti.

De asemenea, vei merge la control mai des. La fiecare vizita, ti se va masura tensiunea arteriala si ti se vor recomanda analize de sange si urina. Fatul va fi si el atent monitorizat si este posibil sa ti se provoace nasterea pentru a preveni complicatiile hipertensiunii.

  • Share: