1. Home
  2. Cum se ingrijeste bontul ombilical al nou-nascutului
Cum se ingrijeste bontul ombilical al nou-nascutului

Cum se ingrijeste bontul ombilical al nou-nascutului

  • June 17, 2021
  • 0 Likes
  • 744 Views
  • 0 Comments

In timpul sarcinii, cordonul ombilical a transportat nutrientii si oxigenul din sangele tau catre fat. La nastere, cordonul se taie la aproximativ 2,5 centimetri de abdomenul copilului, iar ceea ce ramane poarta denumirea de bont ombilical. 

Acesta are adesea o culoare albastruie si va cadea la una – doua saptamani dupa nastere. Pana atunci, el trebuie ingrijit corect pentru a preveni iritatiile si infectiile.

Mentine zona bontului ombilical curata

In trecut, pediatrii recomandau curatarea bontului ombilical cu alcool. Cei mai multi medici considera acum ca alcoolul face mai mult rau decat bine, deoarece poate irita zona, asa ca, in general, se recomanda ca bontul sa nu mai fie curatat cu nimic. Poate aparea tentatia de a folosi remedii naturiste pentru a grabi caderea bontului ombilical. Nu uita ce ceri sfatul pediatrului inainte de a recurge la ele. 

Ai grija ca zona bontului ombilical sa fie mereu uscata

E foarte important ca bontul ombilical sa intre in contact direct cu aerul, ori de cate ori este posibil. Asta va face ca baza lui sa se usuce mai repede si va reduce timpul de vindecare. Pentru a te asigura ca aerul ajunge la bontul ombilical poti indoi putin scutecul bebelusului, astfel incat sa nu mai acopere zona. Acest lucru este cu atat mai indicat cu cat frecarea de scutec poate duce la iritatii sau la infectii.

Ai mare grija atunci cand ii faci baie copilului

Prima baie in cadita se recomanda abia dupa ce cade bontul ombilical pentru ca zona buricului trebuie sa ramana uscata. Pana atunci, poti spala bebelusul cu un burete sau cu o carpa uda. De asemenea, zona buricului nu trebuie frecata cu prosopul si nu trebuie sa intre in contact cu produse pentru ingrijirea pielii, de exemplu sapun sau ulei de masaj. 

Lasa bontul ombilical sa cada singur

Cand mai are putin si urmeaza sa cada, multe mamici trag de bontul ombilical, pentru a scapa de el mai repede. Totusi, acest lucru nu este recomandat, pentru ca orice rana, oricat de mica, poate duce ulterior la infectii. Bontul ombilical trebuie sa cada singur, in mod natural.

Care sunt semnele de infectie

Mergi imediat la medic daca observi semnele unei infectii la nivelul buricului:

  • zona se inroseste sau se umfla;
  • bontul ombilical sangereaza;
  • se formeaza un lichid galbui, albicios sau rosiatic;
  • bontul ombilical incepe sa miroasa urat;
  • zona devine sensibila la atingere.
  • Share: