Care sunt cauzele de infertilitate la femei
- September 19, 2018
- 0 Likes
- 741 Views
- 0 Comments
La o treime din cuplurile care nu reusesc sa obtina o sarcina in mod natural, infertilitatea este de cauza feminina. Chiar daca in prezent exista numeroase tratamente, trebuie sa stii ca multe cupluri reusesc sa obtina o sarcina chiar si fara tratament, in maximum doi ani de cand au primit diagnosticul de infertilitate.
Daca tu si partenerul tau va doriti un copil, dar sarcina intarzie sa apara, atunci analizele specifice sunt primul lucru pe care trebuie sa-l faceti.
Cand trebuie sa mergi la medic
In general, nu exista simptome care te-ar putea face sa te gandesti la infertilitate, exceptand cazul in care ciclul tau menstrual este prea scurt (sub 21 de zile) sau prea lung (peste 35 de zile), ceea ce inseamna ca e posibil sa suferi de anovulatie, o afectiune care poate fi egala cu infertilitatea.
Se recomanda sa mergi la medic daca ai pana in 35 de ani si nu ai ramas insarcinata intr-un an de incercari. Daca ai intre 35 si 40, discuta cu medicul tau dupa jumatate de an de incercari nereusite, iar daca ai peste 40 de ani si vrei sa ramai insarcinata, nu mai astepta si mergi chiar acum la medic.
Principalele cauze de infertilitate la femei
Bolile care afecteaza ovulatia. Sindromul ovarelor polichistice, insuficienta ovariana prematura, dereglarile hormonale pot duce la ovulatii neregulate sau chiar la lipsa totala a lor. Unul din patru cupluri infertile se confrunta cu o astfel de problema.
Afectiunile trompelor uterine. Boala inflamatorie pelvina, infectiile cu transmitere sexuala sau interventiile chirurgicale asupra trompelor pot provoca blocaje la acest nivel, astfel ca spermatozoizii nu mai pot ajunge la ovul.
Endometrioza. Aceasta este o boala cronica, ce afecteaza in special femeile tinere si presupune dezvoltarea endometrului (mucoasa care captuseste peretii uterului, in mod normal), in cu totul alta parte a abdomenului – la nivelul ovarelor, trompelor uterine sau chiar in cavitatea abdominala.
Cauza uterine sau cervicale. Poate fi vorba de tumori benigne sau polipi la nivelul uterului, malformatii congenitale ale uterului, stenoza de col uterin (o ingustare a colului).
Infertilitatea de cauza necunoscuta. Din pacate, exista si situatii cand medicii nu pot gasi o cauza anume a infertilitatii – ambii parteneri sunt sanatosi si totusi sarcina nu apare. Poate sa fie vorba de mai multe cauze minore, la ambii parteneri, insa nimeni nu poate spune exact care sunt acestea.
Factori de risc pentru infertilitatea feminina
Exista factori care pot creste riscul de infertilitate la femei:
- Varsta. Femeile peste 35 de ani au sanse mai mici de a concepe natural un copil;
- Fumatul. Fumatul imbatraneste ovarele, dar poate afecta si colul uterin sau trompele, marind riscul de infertilitate;
- Kilogramele in plus. Femeile supraponderale sau obeze au adesea probleme hormonale care afecteaza ovulatia;
- Istoricul sexual. Femeile cu parteneri multipli, care au avut multe contacte sexuale neprotejate, pot fi purtatoare de infectii nediagnosticate;
- Consumul mare de alcool. Scade sansele de a obtine o sarcina, atat la femei, cat si la barbati.