1. Home
  2. Cand si cum se provoaca nasterea
Cand si cum se provoaca nasterea

Cand si cum se provoaca nasterea

  • September 21, 2018
  • 0 Likes
  • 1160 Views
  • 0 Comments

Vorbim despre o nastere provocata atunci cand travaliul nu se declanseaza in mod natural, ci in urma unei interventii din partea medicului. Se apeleaza la aceasta metoda atunci cand este mai riscant ca fatul sa ramana in uter decat sa se nasca.

Care sunt situatiile in care se poate provoca nasterea

In ultimii ani, se recurge tot mai des la nasterea provocata din comoditate sau pentru a preveni surprizele ce ar putea da peste cap programul mamei sau al medicului. Insa, in mod normal, inducerea travaliului este recomandata numai in anumite situatii:

  • Cand apare o complicatie ce pune in pericol viata mamei sau pe a fatului, de exemplu hipertensiune, preeclampsie, diabet gestational;
  • Atunci cand sarcina a ajuns in saptamana 42, iar placenta nu ii mai poate furniza copilului oxigenul si substantele nutritive de care are nevoie pentru a supravietui;
  • Cand s-au rupt membranele, dar contractiile nu se declanseaza de la sine;
  • Cand apare o infectie in interiorul uterului. Corioamniotita este o infectie la nivelul lichidului amniotic si al membranelor ce protejeaza fatul.

Cum se poate declansa travaliul

Medicul poate induce travaliul fie cu ajutorul medicamentelor, fie prin ruperea membranelor.

Prima varianta presupune administrarea de hormoni care declanseaza contractii uterine. Poate fi vorba de prostaglandine, administrate sub forma de comprimate vaginale, sau de oxitocina, administrata prin perfuzie. Pe langa faptul ca declanseaza travaliului, oxitocina il va grabi, insa e posibil sa il grabeasca prea mult, ceea ce inseamna ca vor aparea contractii foarte dureroase, foarte apropiate ca timp, care sunt greu de suportat fara anestezie.

Ruperea artificiala a membranelor, adica a sacului amniotic in care se afla fatul, forteaza corpul mamei sa produca mai multe prostaglandine, ceea ce va declansa travaliul. Metoda are avantajul ca scurteaza usor travaliul si permite examinarea lichidului amniotic pentru a vedea daca el contine meconiu (scaunul fatului), ceea ce ar insemna ca fatul trebuie sa se nasca repede.

Pentru a elimina riscul unei infectii, se administreaza antibiotice daca nasterea propriu-zisa nu s-a produs la un numar de ore dupa ruperea membranelor.

Cum se poate provoca travaliul in mod natural

O alta metoda pe care multe mamici o folosesc este stimularea mameloanelor, fie cu mana, fie cu o pompa de san. In aceasta situatie, organismul mamei produce oxitocina, hormon care ar trebui sa declanseze contractii uterine.

  • Share: