1. Home
  2. Cand este necesara epiziotomia
Cand este necesara epiziotomia

Cand este necesara epiziotomia

  • September 21, 2018
  • 0 Likes
  • 526 Views
  • 0 Comments

Epiziotomia este o incizie chirurgicala la care se recurge in timpul nasterii pentru a largi orificiul vaginal. Mai exact, medicul face o taietura in zona perineului, adica zona dintre vagin si anus, urmand ca dupa expulzie sa sutureze rana.

Pana de curand, epiziotomia era o procedura de rutina in timpul oricarei nasteri. Se considera ca o taietura facuta de medic este mai usor de suportat decat o ruptura naturala a perineului – ar fi mai mica, s-ar vindeca mai repede si ar proteja tesutul muscular si conjunctiv al perineului.

De fapt, cercetarile au aratat ca epiziotomia nu previne aceste probleme. Recuperarea este dificila, durerea persista timp de mai multe luni, mai ales in cazul contactului sexual, si pot aparea infectii. Mai mult, medicii tind sa faca taietura mai mare decat ar fi o ruptura produsa in mod natural.

Cand se recurge la epiziotomie

Asadar, epiziotomia de rutina nu mai este recomandata. Dar se foloseste in continuare in anumite cazuri:

  • Atunci cand sunt posibile rupturi vaginale de mari dimensiuni;
  • Atunci cand fatul e intr-o pozitie anormala;
  • Atunci cand nasterea trebuie asistata cu forceps sau vacuum;
  • Atunci cand fatul este foarte mare;
  • Atunci cand fatul trebuie sa se nasca repede.

Epiziotomia mediana si medio-laterala

Incizia poate fi verticala, adica merge in jos, dinspre vagin pana aproape de anus. In acest caz vorbim de epiziotomie mediana. Acest tip se vindeca mai usor, insa exista riscul ca, in momentul expulziei, tesutul sa se rupa in continuare pana la anus.

De aceea, unii medici prefera sa faca o incizie medio-laterala, care porneste de la vagin si merge oblic inspre sold. Acest tip de epiziotomie poate fi mai dureroasa si se vindeca mai greu, in general. Insa are avantajul ca nu va afecta zona anala daca taietura se extinde.

In ambele cazuri, incizia se face sub anestezie. Daca ai ales sa nasti cu epidurala, atunci zona perineului este deja anesteziata. Insa daca ai ales nasterea complet naturala, inainte de epiziotomie ti se va face o anestezie in zona perineala, numita blocaj pudendal.

Masajul perineal in timpul nasterii

Mesajul perineal se recomanda inca din timpul sarcinii, incepand din saptamana 34, pentru a mari elasticitatea tesutului. Insa el se poate face si de catre doctor sau moasa, in a doua faza a travaliului, atunci cand impingi. Se pot folosi comprese calde sau un ulei cald care se maseaza in zona dintre vagin si anus. Astfel, tesutul se inmoaie, ceea ce previne rupturile.

Pentru a preveni epiziotomia, este important ca a doua faza a nasterii sa se desfasoare mai lent, astfel incat tesutul sa se poata adapta. Asta inseamna ca impinsul trebuie controlat, in functie de recomandarea medicului. De asemenea, este bine sa eviti pozitia pe spate atunci cand impingi.

Atunci cand stabilesti cu medicul tau detaliile nasterii, nu uita sa discuti si problema epiziotomiei pentru a afla care este parerea lui despre epiziotomia de rutina. Daca nu iti doresti aceasta procedura, va trebui sa-i spui ca vrei sa recurga la ea numai in caz de maxima necesitate.