1. Home
  2. Cand apar primii dintisori
Cand apar primii dintisori

Cand apar primii dintisori

  • June 25, 2021
  • 0 Likes
  • 887 Views
  • 0 Comments

Este greu de spus cand vor aparea primii dintisori ai unui bebelus. In general, se intampla intre sase luni si un an, dar exista copii care nu au niciun dinte la implinirea varstei de un an, lucru care nu ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare. 

Incepand de la trei luni, bebelusii incep sa exploreze lumea cu ajutorul guritei, adica baga manutele in gura si saliveaza mai mult decat pana atunci, ceea ce ii face pe parinti sa se intrebe daca nu cumva urmeaza sa apara dintisorii. Totusi, primul dinte apare abia in jurul varstei de sase luni. 

Calendarul dintisorilor

Primii dinti care apar sunt incisivii centrali, adica cei doi dinti din fata. Incisivii centrali inferiori isi fac aparitia primii, urmati de cei superiori, apoi de incisivii laterali. Pana la trei ani, cei mai multi copii au toti dintii de lapte. 

Cum calmezi disconfortul bebelusului

Eruptia dentara poate sa vina la pachet cu un oarecare disconfort pentru cel mic – gingia este umflata si sensibila, salivatia este excesiva. Ca sa calmezi durerea si sensibilitatea, poti sa masezi gingia cu degetul curat sau sa-i oferi bebelusului jucarii speciale. Acestea trebuie sa fie dintr-un material solid, fara a contine lichid in interior. In lipsa unei jucarii, poti sa-i dai bebelusului o carpa curata, fie uda, fie tinuta la congelator. 

Eruptia dentara si febra

Atunci cand apare un dinte, copilul poate sa aiba temperatura usor crescuta. Insa studiile au aratat ca eruptia dentara nu provoaca febra in adevaratul sens al cuvantului, adica peste 38 de grade Celsius. Daca bebelusul face febra atunci atunci cand ii creste un dinte, cel mai probabil este o coincidenta, adica s-a instalat o infectie in acelasi timp, deci trebuie sa mergeti la medic. 

La fel, aparitia dintilor nu provoaca diaree sau varsaturi. Acestea sunt semne ca exista o alta problema care trebuie investigata cu ajutorul unui medic. 

Daca starea generala a copilului este proasta, tot medicul trebuie sa decida daca este din cauza dintisorilor sau exista o alta cauza. Unii bebelusi au un disconfort mai mare atunci le apar dintii, caz in care medicul poate sa recomande paracetamol. Insa este important sa-i administrezi copilului exact doza recomandata de pediatru, in mililitri. Aceasta se calculeaza in functie de varsta si greutatea copilului.