1. Home
  2. Al doilea stadiu al travaliului. Nasterea propriu-zisa
Al doilea stadiu al travaliului. Nasterea propriu-zisa

Al doilea stadiu al travaliului. Nasterea propriu-zisa

  • September 21, 2018
  • 0 Likes
  • 659 Views
  • 0 Comments

A venit momentul mult asteptat! A doua faza a travaliului incepe atunci cand colul a ajuns la dilatatie maxima si se termina prin expulzia fatului. Chiar daca e obositor si dureros, trebuie sa te gandesti ca la finalul acestei faze iti vei tine in brate bebelusul.

Ce se intampla in a doua faza a travaliului

Pana acum ai suportat contractii dureroase sau foarte dureroase si probabil ca esti deja obosita. Insa mai trebuie sa depui un efort si sa impingi timp de cel putin 20 de minute si cel mult doua ore. In acest interval, contractiile vor dura intre 45 si 90 de secunde, avand intre ele pauze de trei – cinci minute. Vei simti o nevoie puternica de a impinge si o presiune mare asupra rectului.

In timpul expulziei multe femei au scaun sau urineaza involuntar. Este ceva normal, avand in vedere presiunea uriasa asupra rectului si vezicii urinare si, chiar daca suna rusinos, trebuie sa stii ca moasele si doctorii sunt obisnuiti cu asta. In plus, in momentul expulziei, probabil ca nici nu o sa-ti dai seama ce s-a intamplat, iar daca ti-ai da seama, cu siguranta nu ti-ar pasa.

Dupa mai multe contractii in timpul carora ai impins cat ai putut de tare, medicul va putea sa vada capul copilului, moment in care tu vei avea o senzatie de arsura sau intepaturi in vagin. Oricat ti-ar fi de greu trebuie sa te opresti din impins atunci cand iti spune medicul.

Ce poti face pentru ca expulzia sa fie mai usoara

In primul rand, e foarte important sa asculti indicatiile medicului, sa impingi si sa te opresti din impins cand iti spune el.

Forta gravitationala te poate ajuta foarte mult, deci, daca e posibil, e bine sa eviti pozitia clasica – intinsa pe spate – si sa nasti stand pe vine. Intre contractii trebuie sa te relaxezi si sa te odihnesti pentru a-ti recapata fortele, atat cat se poate in aceste conditii.

Unele femei aleg sa folosesca o oglinda pentru a vedea capul copilului. Poate fi foarte motivant sa vezi cum te apropii, incet, incet, de scopul tau, acela de a-ti aduce pe lume bebelusul. Insa nu trebuie sa te descurajezi daca vezi cum capul copilului apare, apoi dispare. Chiar daca faci doi pasi inainte si unul inapoi, gandeste-te ca esti tot mai aproape de finalul “cursei”.

Ce face fatul in timpul nasterii

Mai intai, capul fatului se intoarce intr-o parte, cu barbia in piept. Cand dilatatia colului este maxima, fatul se intoarce cu fata si pieptul catre spatele mamei si aceasta e pozitia in care se afla cand intra in vagin. Mai intai i se va vedea crestetul, apoi, dupa cateva contractii, va iesi tot capul. Dupa acest moment, copilul se intoarce din nou cu fata intr-o parte astfel incat umerii sa poata aluneca mai usor in afara vaginului.

A venit, in sfarsit, momentul sa-ti tii copilul in brate si este posibil ca aspectul lui sa te ia prin surprindere. In primul rand, capul nu este perfect rotunjit ca cel al unui adult, deoarece la trecerea prin vagin, oasele craniului se suprapun, facand nasterea mai usoara. Astfel e posibil ca nou-nascutul tau sa aiba capul usor conic, insa nu va ramane asa.

In plus, un bebelus abia nascut este acoperit cu vernix caseosa, o substanta de consistenta branzoasa, care l-a protejat in viata intrauterina, ochii ii sunt umflati, organele genitale sunt marite, iar pe umeri, spate, frunte si tample poate sa aiba un par fin, numit lanugo.

  • Share: